Hogyan védjük bőrünket a leégéstől?

A napozást a legintenzívebb sugárzási órák alatt 11 és 4 óra között kerülni kell.

Ha napra megy, minél érzékenyebb bőre annál magasabb faktorszámmal rendelkező (de legalább 20-as) fényvédő krémet kell használni.

Ügyeljen a szervezet fokozott folyadékigényére, mely napi 4-5 liter is lehet.

Bár bőrünk a leglátványosabb szervünk, leggyakrabban nyáron foglalkozunk vele, mivel kevesebb ruha fedi.

1. Többféle bőrtípus ismert, melyek meghatározása mellett figyelembe kell venni a bőr aktuális állapotát, életkorhoz, évszakokhoz kötődő egyéb sajátságait is, például a jól ismert hidratálását.

A következő ismérvek alapján mindenki kategorizálhatja saját bőrét.

I. típus: tejfehér bőr, mindig erősen leég, sosem barnul le, kelta típus
II. típus: világos bőr, mindig leég, de halványan (nagy nehezen) barnulást is mutat.
III. típus: világos bőr, nehezen ég le, könnyen lebarnul, mediterrán típus
IV. típus: kreol bőr, ritkán ég le, erősen lebarnul, indiai típus
V. típus: ázsiai rassz
VI. típus: afrikai rassz

2. Az összetett sugárzásból álló napfényben a bőr szempontjából legfontosabb az UV-A ill. UV-B tartomány.

Az UV-A sugarak mélyen hatolnak a bőrbe, felelősek az azonnali pigmentációért, ill. piros kiütések (napallergia) megjelenéséért, mely gyorsan (pár óra) el is tűnik. Tartós UVA sugárzás a felelős a bőr gyors öregedéséért, pigment foltok, értágulatok, ill. évek múltán bőrrákok kialakulásáért.

Az UV-B sugárzás felelős a klasszikus napégésért (prosztaglandin felszabadulás), mely 12-24 óra után jelenik meg (éjszakai órák!), és ennek hatására fognak a bőrben lévő melanocyták védőpigmentet (melanint) termelni, melyek összképe eredményezi 48-72 óra múlva a barnulást.

Hogy melyik sugárzás a rosszabb? Általánosságban igaz, hogy az UV-B sugárzás 1000x veszélyesebb, de az UV-A sugárzással 1000x gyakrabban találkozunk.

Alapelv, minden bőrtípus másként reagál a nap hatásaira! Minden leégés egy elsőfokú égésnek felel meg (ezért néha hólyagos is). Megfordítva is igaz, leégés nélkül (még ha nem is látjuk) nincs lebarnulás.

Gyártó: Gyógynövénykutató Intézet Kft. 2011 Budakalász, Lupaszigeti út. 4. OÉTI: 1349/2009 - Forgalmazó: PannonPharma Kft. 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. Tel: 06-72/566-750 e-mail: info@pannonpharma.hu
Copyright PannonPharma 2011 - Készítette a MEDIA NEXUS KFT.