Hungaricum

Az IRIX® egy igazi hungaricum. Feltalálója Széles Lajos.

1898-ban Nakon született. 1929-ben a nagy gazdasági világválság hatására kivándorolt Dél-Amerikába – Uruguayba – ahol gyógyító füvekkel kísérletezett. Az égési sebek gyógyítására alkalmas gyógymódokat kereste. Kidolgozott egy gyógynövényeket tartalmazó folyadékot, amelyet orvosi ellenőrzés mellett és dokumentáltan hosszú éveken keresztül sikeresen alkalmazott súlyos égési sérült embereken.

Ismereteit és a gyógyító folyadékot a magyarság hasznára akarta fordítani, ezért 1964-ben hazaköltözött szülőfalujába Nakra és eredményesen gyógyított. Alkalmazott szerét nehezen tudta hivatalos gyógyszerként elismertetni. Csak 1988-ban törzskönyvezték találmányát. Neve Naksol lett, amelyben benne van a Nak – szülőfaluja – és Sol – a Nap -, amely még a solutio (oldat) rövidítése is. 1988-ban Maecenas-díjjal tüntették ki. 1991-ben Pro Oppido Dombóvár kitüntetésben részesítette a város.

A kiemelkedően hatásosnak bizonyult szer hamarosan világhírűvé vált, de a bürokrácia, az értetlenség sokáig nehezítette az életét, míg végre Magyarországon is elismerték találmányát. A szer Naksol és Irix (gyengített változat) néven gyógyszerként lett bejegyezve és ez utóbbi kapható volt gyógyszertárakban. Sajnos az egészségügyi intézményekben mégsem alkalmazták különféle ellenérdekeltségek miatt. 1992-ben hunyt el.

Források:
Mezei András: “Mindenki megégetheti magát, avagy a Naksol regénye”
Szegvári Katalin által készített riportfilm

Gyártó: Gyógynövénykutató Intézet Kft. 2011 Budakalász, Lupaszigeti út. 4. OÉTI: 1349/2009 - Forgalmazó: PannonPharma Kft. 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. Tel: 06-72/566-750 e-mail: info@pannonpharma.hu
Copyright PannonPharma 2011 - Készítette a MEDIA NEXUS KFT.